<<< VISSZA

RÁDAI ÖDÖN ÖDÖN (1927- 2004)

Rádai Ödön Budatétényben, 1927. június 17-én született.

A geográfus végzettségü, a természettudományok doktora tudományos fokozat birtokosa nem csak kutatóként, de könnyübúvárként is beírta nevét a hazai búvártörténelem egyre vastagodó kötetébe. Az elsö magyar békaember – tartjuk róla – a maga készítette búvárszemüvegében 1953. szeptemberében, a Római-fürdö természetes forrásmedencéjében végrehajtott szabadtüdös merülésétöl számítjuk a magyarországi könnyübúvárkodás kezdetét.

Rádai Ödön munkásságáról, a magyarországi búvárkodásban betöltött szerepéröl álljon itt, a kezdeti idöket is jól ismerö búvár, fotográfus, szakíró, Násfay Béla által a BÚVÁRHARANG 1993/1. számában megjelent „Az elsö magyar „békaember” címü írásából néhány idézete:

„Rádai Ödön a hazai könnyübúvár-tevékenység elindítója, az elsö „magyar békaember”…”
„…1953. szeptemberében egy olasz képeslapban különös … eszközöket lát: maszkot és uszonyt. Nem sokkal késöbb, a fényképek alapján elkészít egy búvárszemüveget, amelyet … sikeresen ki is próbál…”
„…1954. öszén Rádai … kutatóintézeti fönöke, dr. Kessler Hubert hathatós támogatásával és részvételével elöször merül … oxigénes készülékkel…”
„1955. nyarán elkészíti elsö víz alatti fényképfelvételét…”
„1956. januárjában az Élet és Tudományban publikál … a búvárkodásról…és saját fotói is megjelennek”
„1956. januárjában … oxigénes készülékkel … megkísérli a Baradla-Alsó-barlang második szifonjának átúszását…”
„…szeptemberben a bulgariai Neszebárnál a tengerrel ismerkedik…”
„…1957. októberében sikeres merüléseket hajt végre a tapolcai Tavas-barlangban...”
„…1957. októberében tartja meg elsö ismeretterjesztö elöadását …, amit az elkövetkezö 15 évben még több mint 700 követ…”
„…Az elkövetkezö években sorra jelennek meg búvárkönyvei – Kalandok a tenger mélyén (1963), Ásatások a víz alatt (1964), Búvárkalandok (1966)…”
„…A hatvanas évek derekán tudományos munkája Rádait gyakorlatilag eltávolítja a búvártevékenységtöl…”
„…1990-ben azonban a régi szenvedélyét még egyszer feleleveníti a „Régészek a víz alatt és a levegöben” c. könyvében.”

A Magyar Búvár Szakszövetség Rádai Ödönt tiszteletbeli tagjai közé választotta.

Rádai Ödön elsö, saját kezülég készített felszereléseit még elküldte a2003. tavaszán, a hazai könnyübúvárkodás 50. évfordulójára rendezett búvártörténeti kiállításra, de egészségi állapota a személyes részvételét nem tette lehetövé.

Életének 77. évében, 2004. március 7-én távozott el körünkböl örökre, hamvait Budapesten, a Bartók Béla úti Szent Gellért urnatemetö Mindszenty termében helyezték örök nyugalomra…

UGRÁS AZ OLDAL TETEJÉRE