<<< VISSZA

Rádai Ödön 1953 szeptemberében elkészítette búvárszemüvegét, amit munkatársával, Chanmbre Attilával kipróbált Római-fürdő természetes forrásmedencéjében.

Az első magyarországi könnyűbúvár merülésre Chambre Attila, a merülőtárs így emlékezett vissza:

„Még 1953 kora őszének egy reggelén, akkori közös munkahelyünkre Rádai Ödön kollégám egy külföldi folyóiratot hozott be. Címlapján érdekes forma szemüvegszerű álarc volt látható. Ez volt az első búvárszemüveg, amelyet közelről, – igaz, hogy csak fényképen – megpillantottam. (…)
Néhány nap múlva Rádai behozta a képen látott búvárszemüveg saját maga készítette mását. (…) Még aznap délután kimentünk a Római fürdőre a szemüveget kipróbálni. (…) A háborús időkből maradt egy olasz gyártmányú, teljesen gumiból készült gázálarcom. Én ezt vittem magammal. (…) Villámgyors vetkőzés után máris a vízben voltunk. Rádai a „saját gyártmányú” szemüveggel, jómagam a gázálarccal. (…) A következő pillanatban elmerültünk a kristálytiszta vízben. A látvány, mely szemünk elé tárult, csodálatos volt. Elsuhantunk a valisneria rengeteg felett, melynek sűrűjéből rajokban cikáztak elő az aranyszínű halacskák. Az egész úgy hatott, mintha óriási akváriumban úszkáltunk volna. Hamar kifogytunk a szuszból és felszínre jöttünk, majd mély lélegzetvétel után ismét a víz alá merültünk. Nem győztünk betelni a látottakkal. (…) Levettem félelmetes álarcomat és feltettem Ödön szemüvegét. A látvány még szebbnek tűnt… Ez volt talán az a pillanat, amely rabul ejtett és amelynek a varázsa alól azóta sem tudok szabadulni.”

(A visszaemlékezés részlet az 1962-ben kiadott Básta–Chambre–Miller: „Békaemberek” című könyv „Első lépések” címet viselő történetéből.)