<<< VISSZA

BÚVÁRSZEMÜVEG, USZONY, BÚVÁRKÉS

A képen látható búvárszemüveget a 26 éves Rádai Ödön, az elsö magyar békaember készítette 1953-ban.

A maszk készítéséröl álljon itt egy közvetlen szemlélö, a késöbbi víz alatti felfedezésekben társ, Chambre Attila visszaemlékezése, amit a Básta Rudolffal és Miller Tiborral késöbb közösen írt könyvükben, a „Békaemberek” egyik, az „Elsö lépések” címet viselö történetében így mesél el:

"Még 1953 kora öszének egy reggelén, akkori közös munkahelyünkre Rádai Ödön kollégám egy külföldi folyóiratot hozott be. Címlapján érdekes forma szemüvegszerü állarc volt látható. Ez volt az elsö búvárszemüveg, amelyet közelröl, – igaz, hogy csak fényképen – megpillantottam. …
Néhány nap múlva Rádai behozta a képen látott búvárszemüveg saját maga készítette mását…”

A búvárszemüvegröl annyit kell még tudni, hogy a maszktest alumíniumból készült, s hogy ne nyomjon (olyan nagyon) és jól zárjon, a peremére Rádai – a munkálatokban közremüködö édesapja segítségével – egy fekete gumiragasztóval átitatott keretet készített. A búvárszemüveg – Rádai Ödön késöi visszaemlékezései szerint finoman fogalmazva is – egy meglehetösen kényelmetlen viselet volt, viszont segítségével megvalósíthatta gyermekkori álmait, hogy egy maga készítette ablakon keresztül, tisztán lássa a víz alatti világ csodáit. S a régi vágy egy 1953. szeptember délutánján teljesült: a maga készítette maszkban lemerült a Római-fürdö növényekkel gazdagon benött, kis halakban népes természetes forrásmedencéjébe… Ezt – a Chambre Attilával közösen végrehajtott – elsö merülést tekintjük a magyarországi könnyübúvárkodás kezdetének.

(Magyarázat: A kezdeti idökben búvárszemüvegnek nevezték a napjainkban szakszerüen maszknak, búvármaszknak nevezett felszerelési tárgyat.)

A búvárszemüveg kipróbálása, az elsö víz alatti élmények és tapasztalatok után Rádai Ödön rövidesen elkészítette az elsö pár uszonyát is, mivel gyorsan rájött ennek a víz alatti mozgást segítö felszerelés fontosságára. Ezt követöen Hans Hass könyvei alapján különféle búvárfelszereléseket próbált ki, illetve készített el.

Rádai Ödön saját gyártmányú búvárkése is figyelmet érdemel: látszik, hogy kiváló anyagból készült, hiszen a képen látható, a felvétel készítésekor több mint ötven éves eszköz szinte teljesen újnak tünik. A vastag, parafából készült markolat nem csak a jó fogást biztosított, de könnyü anyaga miatt a véletlenül elejtett kés a felszínre úszott, a sárga színezés pedig a víz alatt is könnyen észrevehetövé tette. Rádai a búvárkését – az adott kor búvárszokásainak megfelelöen – az övére füzve viselte. (Ne feledjük, többnyire fürdöruhában, szabadtüdövel merültek, tehát az övön lévö kést szükség esetén könnyen elérhetö, elövehetö volt.)

Köszönet Násfay Bélának
a rendelkezésre bocsátott saját készítésü fotóiért és a hasznos információkért.

UGRÁS A LAP TETEJÉRE