<<< VISSZA

1953 végén, 1954 elején vetödött fel a Lukács-Császár fürdök rekonstrukciója, mely során dr. Kessler Hubert a Molnár János-barlang részletesebb vizsgálatát vette tervbe a víz ellátó rendszer javítása érdekében. A barlang bejárati részének búvár módszerekkel történö vizsgálata is szóba került. A feltárást célzó szabadtüdös merülések lehetöségét Kessler Hubert és munkatársai, Rádai Ödön és Chambre Attila elvetették. Terveik végrehajtásához, a víz alatti barlangrész bejáratának vizsgálatához Dräger típusú oxigénes légzökészüléket kölcsönöztek a Tüzoltóságtól. Chambre megfogalmazása szerint az „elsö magyar könnyübúvár expedíció” 1954. tavaszának egy szép napos reggelén kereste fel a Malom-tavat, innen tervezték a barlang bejáratának felderítését.

A három kutató elöször szabadtüdös merülések során ismerkedett a kiváló látótávolságú tó gazdag élövilágával, megkeresve a barlang bejárat helyét.

Az elsö készülékkel útnak induló felderítö Kessler Hubert volt, de többszöri kísérlet ellenére sem sikerült lemerülnie. Az öt követö Rádai, majd Chambre sem járt több sikerrel, a készülék ugyan adott oxigént, söt szinte felfújta öket a hirtelen kiáramló gáz, a létra mellett, függöleges testhelyzetben nem tudtak lemerülni. A sikertelen készülékes merülés után még szabadtüdövel megvizsgálták a bejárati repedést és megállapították, hogy nagyon szük, a terjedelmes készülékkel – még, ha sikerült volna elmerülniük – akkor sem tudtak volna beúszni.

„Tekintettel arra, hogy bizonyos esetekben a negatív eredmény is eredmény, kénytelenek voltunk ezzel a felismeréssel beérni.” – összegezte Chambre Attila az elsö – igaz, sikertelen – könnyübúvár expedíció történetét.dr. Kessler Hubert Dräger típusú oxigénes légzökészülékkel az elsö magyar könnyübúvár expedíció tagjaként a merülés megkezdése elött.

A kutatóknak nem szegte kedvét a kudarc, kiértékelték a merülést, majd néhány hét múlva gyakorló merüléseket hajtottak végre a Gellért-fürdö hullámmedencéjében, ahol kikísérletezték és begyakorolták az oxigénes légzökészülék használatát.

A következö évben Rádai Ödön és Chambre Attila (s sok más magyar búvár is) számos alkalommal használt merüléseihez hasonló oxigénes légzökészüléket tavakban, tengerekben, söt beúsztak vízzel teljesen kitöltött barlangokba is…


Barlangi merülés Dräger típusú oxigénes légzõkészülékkel.

UGRÁS A LAP TETEJÉRE