<<< VISSZA

Magyarországon az elsö uszonyos és búvárúszó versenyt az MHS V. ker. Szakosztálya 1959-ben a margitszigeti Nemzeti Sportuszodában rendezte meg, mintegy félszáz induló részvételével.

Két évvel késöbb, 1961-ben került sor a Hévízi-tóban az elsö hazai tájékozódási búvárúszó versenyre.

Abban az idöben – s még jó néhány esztendeig – a rajthoz álló versenyzök még nem „szakosodtak”, általában mind a két versenyformában indultak. Mivel az MHS klubokban a versenyzés az egyik kiemelt feladat volt, ezért igyekeztek szinte minden tagjukat az edzéseken és a versenyeken történö indulásra „ösztönözni.” A versenyek, illetve versenyszámok is alapvetöen különböztek a napjainkban ismertektöl. Érdekesség még, hogy az elsö években nem (mindig) versenyszámonként értékelték az eredményt, hanem csak összetettben hirdettek bajnokot.

Az elsö versenyek idejében is létezett már egy az MHS Országos Elnöksége által kiadott „könnyübúvár-úszás minösítési szabályzata” c. összeállítás, melyben a különbözö versenyszámokat meghatározott idö alatt teljesítö versenyzöket osztályba sorolta. A sportág elsö, részletes versenyszabályzatát (könnyübúvár-többtusa versenyek szabálykönyve) az MHS vezetése 1963-ban adta ki, majd ezután versenybírói vizsgát is szervezett.

UGRÁS A LAP TETEJÉRE