<<< VISSZA

Az MHS Budapesti Elnökség Könnyübúvár Szakosztály barlangi búvárai Hortolányi Gyula vezetésével 1960. december 31.-1961. január 9-e között a Tapolcai Tavas-barlang víz alatti részeinek feltárására szerveztek kutatótábort. A barlang a búvárok elött nem volt ismeretlen, mert 1960. novemberében már merültek itt. A elözetes merülések a helyszín felderítését és a kutatótábor elökészítését célozták.

A tíznapos tábor keretében kutatások során mintegy 300 méter víz alatti járatot tárnak fel, melyböl 214 méternyit fel is térképeznek. Átlag 11 fö vett részt a munkákban, összesen 2.290 kutatóórát fordítottak feltárásra és 1.640 percet merültek.

A víz alatti merülések az ún. Csónakázó-ágból indulva a barlangon kívül lévö Malom-tó felé irányultak. A búvárok a merülések során felfedezték az un. Kis-termet, majd az utána következö Nagy-termet is, melyeket az elkészített térképükön is feltüntettek. A térképezést Marek István vezette, a kutatás müszaki vezetöje Kádár Imre és Schopper Tibor voltak. A barlangi munkákról 16 mm-es víz alatti fekete-fehér filmet (operatör Hajdú László) forgattak. A film nagy elismerést váltott ki nemzetközi szakmai körökben is, és díjjal is jutalmazták a következö évben, a Bécsben rendezett III. Speleologiai Világkongresszuson.

Az MHS BEKSZ búvárai által végzett tapolcai feltárás kiemelt jelentöségének három oka volt. Az elsö az, hogy ez volt az elsö, hosszabb, többnapos tervszerü víz alatti barlangi kutatótábor. A második, az elkészített térkép, mely alapul szolgált a további kutató-feltáró munkához. A harmadik ok pedig a víz alatti feltárásról készített film nemzetközi elismerése volt.