<<< VISSZA

Az FTSK Delfin Könnyübúvár Szakosztály 1973-ban rendezte meg elsö alkalommal a Delfin Kupa elnevezésü, országos tájékozódási versenyt. A szervezök már eredetileg is úgy gondolták, hogy nem egy, eseti alkalomról van szó, hanem a késöbbiekben folyamatosan, évente megrendezik a versenyt. Az, hogy a Delfin Kupa kiemelésre került a versenyek sorából, annak az az oka, hogy ez volt az elsö olyan – és hosszú éveken keresztül az egyedüli – verseny, amit nem az MHSZ szervezett, hanem egy budapesti polgári klub, egyedül, külsö segítség nélkül.

A Delfin Kupát kezdetben Csepelen, a HÉV végállomásától nem túl távol lévö sóderbánya tavaknál rendezte a Szakosztály, azonban a merülési és táborozási lehetöségek változásával – szükülésével – újabb helyszínekre kényszerült vándorolni (Ócsa, Ecséd, Dorog) a verseny.

Az elsö években egy versenyszámot – 3 vagy 5 bójás tájékozódási búvárúszás – rendeztek, de a késöbbiekben 2-3, söt több számban állhattak rajthoz a versenyzök. A szervezök törekedtek, hogy lépést tartsanak a tájékozódási búvárúszó versenyek fejlödésével, szinte az elsök voltak, akik un. monk versenyszámot, csoportos tájékozódást szerveztek.

A Delfin Kupa a nevezö csapatok versenyzöi között igen népszerü volt, mivel a Delfinesek mindig igyekeztek valami újat, vagy érdekeset is „beiktatni” a hivatalos versenyprogramok mellé. Elöfordult éjszakai verseny megrendezése, vagy a kupával párhuzamosan elöadásokra, vetítésekre, tablókiállításra is sor került. A versenyújdonságok, a kísérö rendezvények az MHSZ által rendezett versenyeken, a „sátornégyszögek”-hez szokott versenyzöknek újdonság számba mentek, és élményt, szórakozást is jelentettek.

A Delfin igyekezett a helyezést elért versenyzök díjazásába is „egyéni elemeket belevinni”, az adott idöszakban a búvárversenyeken szokások, a Sportpropaganda Vállalatnál néhány forintért kaptató tömeg oklevelek helyett évente különbözö, szépkiállítású emléklapokkal, érmekkel és ajándékokkal tette maradandóbbá a gyözelem emlékét. A verseny fö díja egy vándorkupa volt, amit a Delfin Kupa több, mint 10 éves fennállása alatt legtöbbször az MHSZ Ganz Mávag Búvár Klub csapata nyert el.

Érdekes volt az MHSZ vezetésének a hozzáállása a Delfin Kupához. „Hivatalosan” üdvözölték, hogy egy polgári klub versenyt rendez, ezzel is szélesítve a magyar könnyübúvár sportolók versenyzési lehetöségeit. A valóságban azonban mindig történt valami „apró dolog”. Volt, hogy a Delfin versenye kimaradt az éves versenynaptárból, volt olyan is, hogy más „jelentösebb” versenyt is azonos idöpontra írt ki az MHSZ. Elöfordult, hogy a központilag kiküldésre kerülö versenyelnök (bíró) személyében történt változás, viszont a helyettesítésröl nem intézkedtek. Elkallódtak idönként a jegyzökönyvek és teljesen mindegy volt, hogy személyesen, vagy postán juttatták el a rendezök a Központba. Egy dologban viszont következetes volt az MHSZ vezetés, és figyelt, hogy minden évben azonosan járjon el: a Delfin Kupa versenyeredményeit soha nem adták le a sajtónak…

UGRÁS A LAP TETEJÉRE