MAGYAR BÚVÁR MÚZEUM

Bevezető

A Magyar Búvár Múzeumban felvillantjuk az ezer, de legalább is száz esztendős múltra visszatekintő hazai búvártörténelem jeles, vagy érdekes eseményeit, eszközeit, búvárfelszereléseit.

A kiválasztásunk egyik lényeges szempontja az volt, hogy a „tárlókban szereplők” között megjelenjenek – a teljesség igénye nélkül – az olyan események, eszközök, melyek valamilyen vonatkozásban viselhetik az „első magyar búvár” jelzőt. Az „elsők” közül a könyvek, újságok, kiadványok, s néhány esemény azért hiányzik, mivel az oldalak más részeiben több-kevesebb részletességgel foglalkozunk azokkal.

A valóságos múzeumokban szokás, hogy egyes tárgyak mellett magyarázó, eligazító szövegtáblákat helyeznek el, sőt akár tárlatvezető mutatja be a gyűjteményt, felhívva a látottak jelentőségére a figyelmet. Követtük ezt a gyakorlatot a Magyar Búvár Múzeumban is, sőt, esetenként a „kiállított tárgy” szöveges bemutatását további képekkel, ábrákkal színesítettük.

Múzeumban járunk, tehát meg kell húzni azt az időbeli határt, ami „történelminek” minősül, ezért a gyűjtemény az 1990-es évek közepének időszakában zárul. Előfordulhat, hogy néhány – szerintük – fontos, jelentősnek minősülő eseménnyel kivételt teszünk.

Egy valóságos múzeum arra törekszik, hogy gyűjteménye folyamatosan bővüljön, és újabb és újabb látni-, és megismerni valókkal álljon látogatói rendelkezésére. Ezt az elgondolást, célt mi is követni fogjuk…

1052.

1821.

1928.

1942.

1959.

UGRÁS A LAP TETEJÉRE